Из буџета града 46 милиона за здравство

За здравствене установе чији је оснивач Град Крагујевац планирана средства за финансирање из буџета за 2019. годину износе 46 милиона динара.

Од те своте новца, 22 милиона динара може да очекује Завод за здравствену заштиту радника док ће остале здравствене службе примарног и секундарног нивоа здравствене заштите добити 24 милиона динара, изјавила је за Телевизију Крагујевац Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здрвствену и социјалну политику.

Локална самоуправа наставиће са финансирањем четвртог покушаја вантелесне оплодње, у плану је изградња Центра за ментлно здравље, очекује се и да ресорно министарство одобри изградњу градске болнице.

Обнављање возног парка може да очекује Завод за хитну медицинску помоћ, Дом здравља. Поред здравствених и установе социјалне заштите наставиће сарадњу са Градом.

Приоритети којима се посвећује Град Крагујевац у овој години а тичу се здравствене заштите односе се на унапређење квалитета пружња здравствених услуга, обнављање возних паркова, опреме, спровођење едукација, увођење информационих технологија. То знчи да ће све здравствене устнове имати подршку града Крагујевца.

Посебна пажња усмерава се на Завод за здравствену заштиту радника, јер је преузимањем оснивачких права град и преузео обавезе, између осталих обнављање дотрајале и недостајуће опреме.

Ове године предстоји усвајање националне стратегија јавног здравља. Град Крагујевац као пример добре праксе позван је да учествује у изради правилника, биће одрђено како ће се опредељивати средства и водити политика у области јавног здравља.

На локалном нивоу све здравствене устнове чији је оснивач Град, попут Завода за стоматологију и сеоских амбуланти могу да очекују улагања у кадровску опремљеност, инвестиционо одржавање.

Што се тиче социјалне политике наставља се финансирање и подршка програма који су се и до сада показали неопходним, попут народних кухиња и ђачких ужина.

Сва удружења која брину о осетљивим социјалним категоријама и која су се и до сада финансирала из градског буџета, за ову годину добила су новац за програме, чиме је потврђена добра сарадња између невладиног сектора и крагујевачке локалне самоуправе, оценила је Гордана Дамњановић.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *