Избор новог патријарха према Уставу СПЦ

Преминули поглавар Српске православне цркве Иринеј остаће упамћен као патријарх који је водио православну верску организацију у периоду од 2010. до 2020. године када је наша црква била изложена великим притисцима, оценио је за РТК између осталог професор црквеног права доктор Зоран Чворовић и додао да ће нови патријарх који се бира према Уставу српске православне цркве имати тежак задатак да се одупре притиску да се призна Косово што је уједно и највећи допринос упокојеног патријарха Иринеја.

Преминули поглавар Српске православне цркве Иринеј, према оцени професора црквеног права доктора Зорана Чворовића водио је цркву у декади коју су обележили велики притисци.

Тежак период и за унутрашњу црквену организацију када је чак 5 владика пензионисано, али и положај православне цркве у свету интересних сила који су је означили као главног противника неолибералних глобалистичких снага у свету.

Чворовић подсећа да је током претходних десет година било небројено покушаја да се доведе у питање јединство Српске цркве која је после раскомадане земље 90-тих остала једина јединствена национална установа.

Патријарх Иринеј, каже Чворовић имао је јасан став око Косова, а пред будућим патријархом стоји тежак пут.

Нови патријарх бира се према Уставу Српске цркве у року од 3 месеца када треба да се у двотрећинском саставу састане Изборни сабор.

Основи услов за избор кандидата је да има најмање 5 година активног епископског стажа.

Рачунају се и владике које имају своје епарије и викарни епископи.

Присутни активни епископи имају право да гласају по овлашћењу за једног оправдано одсутног епископа.

У тако испуњеним условима саставља се списак могућих кандидата за новог патријарха.

У периоду од упокојења патријарха до избора новог, Синод води цркву као оперативно тело, а председава најстарији митрополит.

Иначе, патријарх Иринеј биће први поглавар српске православне цркве који ће почивати у крипти храма Светог Саве који је и довршен за време Иринеја.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *