Избори, да или не?

Ванредних Парламентарних избора у Србији за сада неће бити. После седам дана ишчекивања ове одлуке и стишавања главне политичке теме претходних дана, истраживали смо какав је став грађана Крагујевца, по питању још једног изласка на биралишта.

Поред гласача, свој став исказали су представници власти, опозиције, аналитичари локалне средине.

Претходне седмице Србија је ишчекивала одлуку да ли ћемо још једном на ванредне Парламентарне изборе или не.

После гласања Главног одбора Српске напредне странке, а на предлог председника Србије Александра Вучића, одлучено је да Парламентарних избора за сада не буде, док се београдски организују у марту 2018.-те године.

Подсећамо, 24. априла 2016. године у Србији су одржани ванредни парламентарни избори заједно са локалним и изборима за Скупштину Војводине.

Грађани Србије тада су 11 пут изашли на биралишта од успостављања вишестраначког система у Србији 1990.-те године.

Ово су били пети ванредни избори од демократских промена 2000.-те године. За евентуалне још једне, грађани кажу да су прилично уморни, јер то би били и трећи ванредни за нешто мање од четири године.

Актуелну друштвену сцену у Крагујевцу, Бране Карталовић прати и преноси је за најстарији дневни лист на Балкану – Политику.

Његово мишљење је да би својеврсна политичка вртешка требало мало да се умири и заустави.

Мишљење представника једне од владајућих странака Социјалистичке партије Србије, истоветно је.

Одлука о неодржавању избора поткрепљена је аргументима да је за спровођење актуелних реформи на пољу економије и политике неопходна стабилност, односно могућност да оформљена законодавна и извршна тела раде.

Супротног става су представници опозиције, али једна од демократских тековина је и управо право на различитост, и критичност ставова.

Аналитичари друштвених прилика неуморно скрећу пажњу да нормалан живот грађана треба да буде приоритет свим политичарима.

Иначе, на последњим Парламентарним изборима гласало се на 8 хиљада 396 бирачких места.

РИК је тада озваничио учешће 20 изборних листа. На прошлонедељну причу о евентуалним изборима стављена је тачка. Бар за сада.

Ипак, и грађани, и политичари и аналитичари на основу искуства оцењују да ће се до пролећа ова тема сигурно и даље поновити.

У жаргону народа који је иначе рекао своје у анкети, свака одлука у Србији – може да буде не мора да значи.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *