ИЗЈЗ: Вакцине добро делују на мутиране сојеве

До значајног пада броја новооболелих од корона вируса, Крагујевац је стигао захваљујући проценту вакцинисаних и оних који су прележали корону, што укупно даје близу 50 процената заштићеног становништва од ковида 19 у овом тренутку.

Према првим опажањима, антиковид вакцине које су доступне у Србији добро делују и на мутиране сојеве.

Здравствени радници апелују на грађане Крагујевца да, без обзира на укинуту ванредну ситуацију, и даље буду опрезни, носе маске, одржавају дистанцу и хигијену руку, јер је вирус подмукао и има могућност повратка.

Крагујевац је у првом таласу епидемије корона вируса пре 14 месеци док је трајало ванредно стање био један од градова са изузетно малим бројем позитивних случајева у односу на број становника, јер вирус није ни стигао да се прошири међу грађанима.

Међутим, непосредно по укидању ванредног стања, крајем јуна постао је једно од жаришта и нашао се у ванредној ситуацији.

И тако је било све до маја, када су се појавили реални ефекти имунизације

У свету се тренутно млади имунизују у великим процентима, а одобрена је и вакцина за децу, односно тинејџере у Сједињеним Америчким Државама.

После Бразила, у Индији се сој корона виурса распламсао до стравичних бројки умрлих. У Европи се за сада не појављује.

У протеклих годину и по дана откако је и корона вирус населио планету, људи су доживели његове најподмуклије и непредвидиве облике.

У три таласа.

За последњи, иако није званично завршен, подигнута су најјача једра – неколико вакцина и имунитет стечен после болести – па је и залет короне из трећег пута за сада најуспешније обуздан .  

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *