Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

У Свечаном салону Скупштине града отворена је изложба „Ана Франк – историја за садашњост“, у организацији Отворене комуникације и Градске управе Града Крагујевца.

Посетиоцима је представљена ова јединствена изложба, која је током претходне три године обишла више од 60 локација у региону.

Ана Франк, име које никога не оставља равнодушним. Девојчица која својом животном причом подсећа на једно тешко време и опомиње свет да се таква трагедија никада више не сме поновити.

Ана је рођена у Немачкој али је већи део свог живота провела у Амстердаму, где је и написала дневник у коме је описала живот током скривања у време нацистичке окупације.

Иако је писала да никоме неће дозволити да га чита, у њему исказује своје мисли и детаљно описује њен живот , породицу и пријатеље.

Захваљујући објављивању овог дневника постаје позната после смрти. Ретке фотографије, забележене током Аниног живота, приказане су кроз 32 паноа доносећи тужну причу девојчице која је велики део свог живота провела у страху за своју и судбину своје породице.

Ова изложба, у склопу регионалног пројекта под називом „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“, до сада је успешно приказана у седам градова у Србији, где је видело више од 15 хиљада посетилаца, претежно средњошколциа.

Поставка се заснива на вршњачкој едукацији и пружа могућност ученицима да се поистовете са својим предавачима и да се уједно сви заједно идентификују са онима о којима причају, јер су те жртве већином њихови вршњаци.

Ученици као и сви заинтересовани посетиоци, ову изложбу могу погледати до 23.новембра у Свечаном салону градске Скупштине од 8 до 18 часова. Улаз је Слободан.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *