Изложба о Јовану Стејићу у САНУ

Изложба о Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у обновљеној Србији, отворена је у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности у Београду.

Аутори поставке о једном од највећих просветитеља прве половине 19. века су Славко Степановић и Ненад Карамијалковић. Ово је прва изложба Историјског архива Шумадије у галеријском простору САНУ након више од 20 година.

Након гостовања у Араду, Темишвару, Шапцу и Крагујевцу. изложба о Јовану Стејићу, првом Србину доктору медицине у обновљеној Србији, отворена је у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности у Београду.

Дворски лекар кнеза Милоша Обреновића, језички реформатор, просветитељ и први секретар Друштва српске словесности, претече Српске академије наука и уметности, само су неке од титула које је носио један од највећих српских интелектуалаца свих времена.

Изложба о Јовану Стејићу је едукативна документарна поставка са пратећом публикацијом, која представља животни пут једне од назначајнијих личности у формирању модерне српске државе у 19. веку. Такође, промовише и значај докумената у реконструкцији наше прошлости.

Ово је прва изложба Историјског архива Шумадије у галеријском простору САНУ након више од 20 година. Долазак на отварање изложбе, представници града Крагујевца искористили су за разговор за председником Српске академије наука и уметности о будућој сарадњи.

Поставка реализована у партнерству са крагујевачким Заводом за заштиту споменика културе, а уз подршку Министарства културе и информисања, града Крагујевца и Савеза Срба у Румунији, у Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности биће изложена до 29. септембра.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *