Изложба посвећена Васкрсу

Традиција прославе Васкршњих празника потиче из давних времена а у Србији се обележава у знаку бројних обичаја који су се задржали до данашњих дана.

Етнолози наводе да се обележавање најрадоснијег хришћанског празника углавном односи на обичаје у којима махом учествују деца.

Обичаји на Белу недељу који предходе централном догађају за Васкрс, задржао се само на сеоском подручју.

У кући проте Милоја Барјактаровића може се видети изложба фотографија ауторке Наташе Николић, етнолога Народног музеја у Крагујевцу, у којој је између осталог приказана и прослава Васкрса.

Етнолог народног музеја Наташа Николић наводи да се у градској средини све мање пажње поклања традиционалним обичајима а већи значај имају на сеоском подручју.

У сусрет Васкрсу по селима такозване комендије на Белу недељу посећују сва домаћинства а овај обичај је потпуно искорењен у граду.

Осим комедија уочи Васкрса обележава се и Врбица када родитељи доводе децу у цркву која купују звончиће и добијају врбове гранчице.

Васкршњи празници у знаку су бројних ритуала када је реч о бојењу и украшавању јаја која се традиционално припремају сваког Васкрса.

Старе фотографије сведоче да се овај празник обележавао одвајкада у свечаној атмосфери када је цела породица била на окупу.

Иако је фотографисање било реткост у Народном музеју чува се збирка старих слика које сведоче о прослави Васкрса у нашем граду.

Иако су многи обичаји етнолошког значаја искорењени ритуал бојења јаја и припремање Васкрса одржао се до данас.

У кући проте Милоја Барјактаровића изложба породичних слика ауторке етнолога Наташе Николић „Фотографије детињства 16 прича“ биће отворена до 25. априла.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *