Изложба скулптура академског вајара Томислава Тодоровића

Народни музеј Шумадије организовао је изложбу скулптура аутора Томислава Тодоровића, под називом „Главе“.

Поставка овог академског вајара је отворена у галерији Народног музеја и део је званичног програма Октобарских свечаности у Крагујевцу.

Изложбу једног од најзначајнијих уметника данашњице, пореклом из околине Крагујевца, ликовна публика може да види у Народном музеју Шумадије у наредних месец дана.

Академски вајар, Томислав Тодоровић рођен је у Сибници. Дипломирао је вајарство на Академији ликовних уметности у Београду 1972. године. Паралелно се бави излагачким и педагошким радом. Редовни је професор Универзитета у Новом Саду. Излагао је на 20 самосталних и преко 500 колективних изложби у земљи и иностранству. Учествовао је у раду 43 уметничке колоније, а његове скулптуре красе и јавне просторе широм бивше Југославије. Добитник је више од 24 награде за скулптуру и цртеж. Тодоровићеве „главе“ и портрети задржали су битне реалистичке облике. У главама су лаконски дефинисане црте фронталних изгледа.

Веома поштован у уметничким круговима, Томислав Тодоровић је вајар из чијих скулптура одјекују висока естетика, стил, препознатљивост. Млађи будући уметници у њему виде узор, док музејски саветници, кустоси и критичари – јако име са којим се дочекује публика за најважније свечаности. Крагујевачку ликовну сцену сматра веома утицајном.

Дела Томислава Тодоровића чувају Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности, затим музеји у Новом Саду, Краљеву, као и друге галерије, приватне и јавне колекције у земљи и иностранству. У Крагујевцу је на првом бијеналу АРТиЈА освојио прву награду.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *