Изложба слика Владимира Величковића

У галерији Рима отворена је изложба аутора Владимира Величковића, који живи и ради у Паризу.

Најновије слике великих димензија настале ове и прошле године, као и „Пожари“ мањих формата, представљају Величковићеву најскорију продукцију, у којој су заступљени злосутни пејзажи са распећима и ломачама на хоризонту.

Изложба је отворена до половине наредног месеца.

У најновијим радовима Владимира Величковића, кошмарни пејзажи, спаљена земља, оскрнављени лешеви везаних руку, пожари у којима горе вешала, представљају аутентичне визије аутора.

Величковић у својим радовима представља пад човека, који уништава своју врсту, своје станиште и на крају себе самог.

Кроз своје слике, Величковић коментарише стање света у коме живи и који проживљава.

Изложбе Владимира Величковића су веома посећене у галерији Рима. Ова најновија продукција представља радове, који само што су изашли из Париског атељеа и први пут су представљени у нашој земљи.

Владимир Величковић рођен је 1935 године. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1960, а излаже од 1951. године.

Након добијања награде за сликарство на Париском бијеналу, 1965. трајно се сели у Париз. Носилац је највишег француског одликовања у области културе и уметности, а члан је и Српске академије наука и уметности.

Као саставни део поставке у Крагујевцу, која траје до половине јануара, у галерији Рима биће приказан и документарни филм о Величковићу, француског редитеља Франсоа Катонеа. Публика ће тако, поред слика, моћи ближе да упозна аутора.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *