Изложба „Жена“ у Историјском архиву Шумадије

Историјски архив Шумадије Крагујевац и Историјски архив Ниш организовали су изложбу фотографија „Жена“.

Аутори Бојана Дашић и Бобан Јанковић су ову поставку посветили женама које су представили кроз низ фотографија из различитих историјских периода.

Жеља аутора је да својом тематиком прикажу значај социолошко-друштвене улоге жена у првој половини прошлог века.

На изложеним фотографијама приказане су жене из различитих животних сфера, музичке уметнице, раднице у фабрици, атлетичарке које су, свака на свој начин, исписивале историју.

Иако на фотографијама има познатих личности из јужних крајева Србије, на изложби су углавном слике мање познатих или јавности потпуно непознатих жена.  

Посетиоци имају прилику да виде фотографије Ите Рибе током боравка у Нишу, Лепе Лукић, једне учитељице, глумице, али и фотографије жена у народним ношњама које су се носиле у тим крајевима од двадесетих до седамдесетих година прошлог века.

Након представљања у Нишу, захваљујући Историјском архиву Шумадије, сада и публика у Крагујевцу има прилику да види вредне фотографије.

Историјски архив Ниш поседује архиву од око девет хиљада фотографија од којих је за ову изложбу одабрано 45.

Изложбу „Жена“ крагујевачка публика може погледати у Историјском архиву Шумадије у наредне две недеље.    

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *