Изложба „Живот у снази мотора“ у Униварзитетској галерији

У Галерији Универзитетске библиотеке отворена је изложба „Живот у снази мотора“ посвећена Михаилу Мики Борисављевићу светски признатом стручњаку за моторе и аутомобиле са ових простора.

Михаило Борисављевић рођен је 1912. године у Горњем Милановцу. Машински факултет завршио је на престижном Универзитету Шарлотенбург у Немачкој након чега је радио у више немачких фабрика, Адлер, Дајмлер-Бенц, Круп, Ауто-Унион и фабрици локомотива Борсиг. Истакао се и као тест возач разних возила Мерцедес бенца. Као велики љубитељ мотоцикала био је учесник Првих београдских аутомобилских и мотоциклистичких трка које су одржане 1939. године.

Знање и стечено искуство у иностранству искористио је по повратку у Србију. Био је ангажован на оспособљавању Завода за моторе Машинског факултета у Београду, учествовао је у бројним пројектима и конструисао по сопственим нацртима и идејама први српски тркачки мотоцикл МБ-125.

Југословенски олимпијски комитет поставио је Михаила за почасног олимпијског аташеа Краљевине Југославије на играма одржаним 1936. године у Гармиш – Партенкирхену у Берлину.

Мика Борисављевић је био један од оснивача Ауто мото савеза Југославије, делегат ФИА и члан жирија на многим великим тркама, укључујући и оне у Монци.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *