Измене у роковима и начину плаћања еко таксе

Недавне измене и допуне Закона о накнадама за коришћење јавних добара увеле су значајне промене у области утврђивања и наплате накнаде за заштиту и унапређивање животне средине, често називане еко таксе.

Обавезу плаћања Еко таксе имају сва правна лица, предузетници, паушалци, удружења и све остале профитабилне организације.

Начин утврђивања еко такси зависи од неколико основних параметра, а пре свега се гледа шифра делатности која је регистрована у АПР или она чијим је обављањем правно лице или предузетник остварио највише прихода у претходној години.

Најчешћи износ који се утврђује за висину еко накнаде је 5.000 динара, а највећи број суграђана плаћа толики износ еколошке таксе.

Важно је нагласити да она не може бити већа од 0,4 одсто оствареног прихода у прошлој години.

Новим законским решењем и огранци страних правних лица у Србији који обављају активности које утичу на животну средину обавезни су да плаћају накнаду за заштиту и унапређивање животне средине.

Право на ослобађање има предузетник за време прекида обављања делатности које региструје у складу са законом о регистрацији, стамбене заједнице, удружења и то недобитне организације, црква и верске заједнице које се финансирају искључиво од чланарина, чланских доприноса, донација, управљачи националних паркова, јавна предузећа која газдују шумама и шумским земљиштем.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *