Јавни час Политике и култура сећања II

Јавни час Политике и култура сећања II одржан је у организацији Спомен-парка „Крагујевачки октобар” и Центра за студије сећања Универзитета у Крагујевцу у Музеју „21. октобар” и представља саставни део Октобарских манифестација.

Током Јавног часа публика је имала прилику да чује теме у вези са страдањем Јевреја у Другом светском рату, о непокретном наслеђу јеврејског народа у Србији, споменичкој култури у књижевним делима.

Представљена су дела „Холокауст у стваралаштву српских композитора”, ауторке Ање Лазаревић Коцић, „Споменичка култура у романима Даше Дрндић”, Жарка Свирчева, „Слике концентрационих логора у делу Све је то било пикник”, Рели Алфандари Пардо, аутора Стевана Миловановића.

Центар се другу годину укључује у обележавање Октобарских манифестација.

Јавни час обухватио је сет предавања који су одржали полазници Центра у оквиру програма Студије Холокауста, као и представник Републичког завода за заштиту споменика културе.

Овом приликом Центар је изложио своја достигнућа из протекле години, упознали заинтересоване са даљим циљевима Центра и представио зборник „Холокауст, сећање, култура”.

Јавни час део је успешне сарадње коју Музеј „21. октобар” негује са Универзитетом у Крагујевцу.

Први део програма Јавног часа био је културолошког каратера, у другом су полазници студија Холокауста представили књижевни опус.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Јавни час Политике и култура сећања II”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *