Јавни позив за иновативна предузећа

У Бизнис иновационом центру у Крагујевцу кажу да почетницима у послу који имају иновативни производ или услугу обезбеђују све техничке услове како би једна фирма почела са радом, али и неопходне обуке, како би нови предузетник од своје идеје тестирао посао и развио бизнис модел.

До сада је у БИЦ-у основано више од 65 фирми, од чега је 48 старт-апова.

Сва иновативна предузећа могу до 31. августа да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој иновација кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација Фонда за иновације.

Износ од шест милиона евра обезбеђен је из републичког буџета, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања

Програм раног развоја намењен је младим предузећима која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту.

Појединачно по пројекту додељује се до 80.000 евра.

За новац у оквиру овог програма могу се пријавити микро и мала предузећа основана у Србији, у већинском приватном српском власништву и не старија од пет година, као и старт-ап тимови.

Финансирањем које Фонд додељује се покрива максимално 70 процената укупних трошкова пројекта, чије трајање је до 12 месеци.

Кроз Програм суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту, а корисници су микро, мала или средња предузећа са већинским приватним власништвом регистрована у Србији.

Подршка омогућава предузећима развој нових производа, услуга и технологија са високом додатом вредношћу и подстицање комерцијализације истраживања и развоја постојећих иновативних предузећа, као и успостављање сарадње или партнерстава са међународним компанијама и организацијама.

Финансирањем које Фонд додељује покрива се максимално 70 одсто укупних оправданих трошкова пројекта за микро и мала предузећа, односно 60 процената за средња предузећа.

Пројекти могу трајати до 24 месеца.

Предузетницима на територији града који имају иновативни производ или услугу Бизнис иновациони центар у Крагујевцу нуди стручну подршку која ће повећати шансе новог редузећа да успе на тржишту.

Кроз посебне облике помоћи, БИЦ подржава предузетничке идеје од ране фазе развоја посла, до тренутка самосталног наступа на тржишту.

У Бизнис иновационом центру у Крагујевцу подсећају да почетницима у послу обезбеђују све техничке услове како би једна фирма почела са радом, али и неопходне обуке, како би нови предузетник од своје идеје тестирао посао, развије бизнис модел и крене да користи све услове БИЦ-а.

У Бизнис иновациопном центру у Крагујевцу до сада је основано више од 65 фирми, од чега је 48 старт-апова.

У Бизнис иновационом центру кажу да помажу иновативним младим предузетницима да убрзају реализацију своје пословне идеје и повећају шансу за раст и успех.

Циљ је стварање успешних фирми које ће напустити програм инкубације са позитвним финансијским показатељима, пословати самостално на тржиштиу, обично у року од две до три године, стварати нова радна места и тако јачати локалну економију.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *