Јавно-комунална предузећа ликвидна, већина исказала добит

Процес консолидације градских комуналних предузећа интезивно се спроводи и доноси конкретно смањење трошкова, односно уштеде у буџету.

Сва предузећа су ликвидна, већина је исказала током деветомесечног периода у 2018. години добит у пословању, изузев Јавно комуналних предузећа “Зеленило“ и „Водовод и канализација“ које ће годину завршити са губитком, закључио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић на седници Градског већа и подсетио да ће од 1. јануара 2019. године процес припајања предузећа комуналног сектора једном – „Шумадија“ бити окончан.

Чланови Градског већа прихватили су и иницијативу да се наредне године конкурише за изградњу Центра за ментално здравље, као и предлог да од 1.јануара пацијенте на дијализу вози служба Завода за хитну медицинску помоћ.

У систему локалне самоуправе мерама рационализације створено је 5 милиона евра уштеде на годишњем нивоу, јер је 850 запослених мање у јавном сектору.

Уштедела су и јавно комунална предузећа смањењем броја запослених.

Градске тржнице успевају да контролишу трошкове, сервисирају кредите и деветомесечни период завршавају са приходом од 7 милиона и 800 хиљада динара.

Петоро радника је уз отпремнине напустило фирму.

Паркинг сервис приходовао је 156 милиона динара што је 2 процента виша сума у односу на прошлу годину.

Непрописно паркирани аутомобили донели су Паркинг сервису чак 14 милиона динара, чак 20 одсто већу суму у односу на прошлу годину.

Уштеде за исплату зараде запослених којих је 10 одсто мање су сведене на 4 процента.

Паркинг сервис имаће 100 милиона динара расхода.

Од наплате општих паркиралишта стиже 60 милиона динара, посебних 52, а дневне пракинг карте донеле су 23 милиона динара.

Градска гробља постижу добит од 6 милиона динара. Нису мењали цене услуга, недостају физички радници.

Јавно комунална предузећа „Зеленило“ и „Водовод и канализција“ једини исказују губитак. Зеленило 5 милиона динара.

Из Водовода је отишло 60 радника, до краја године надају се поправљеној слици у пословању.

Предузеће „Шумадија“ приводи крају припајање осталих предузећа, наредне године пружаће 10 услуга, објединиће рад и солидних и губиташа.

Некадашња Чистоћа ове године остварује приход од 526 милиона динара.

Инвестирали су много у опрему, возила, припремају се за спровођење програма боље јавне хигијене.

Чланови Градског већа прихватили су предлог о покретању иницијативе да Град конкурише код фондова Евроспке уније, за изградњу Центра за ментално здравље, који би био изграђен наредне године у насељу Вашариште и растеретио терцијарни ниво здравствене заштите.

Још једна новина у локалном здравству уследиће од 1.јануара. Пацијенте до дијализе превозиће возила Хитне помоћи.

Седницу Градског већа обележилила је и тема новог режима јавног градског превоза.

Од фебруара наредне године аутобуске карте куповаће се и важиће по сату, што ће одговарати грађанима који преседају на станицама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *