Језеро Бубањ као зелена оаза, урбана и културна драгоценост

Уређењем језера Бубањ и његове околине биће обогаћена туристичка понуда града Крагујевца.

У току је израда Плана детаљне регулације овог парка, а предвиђена је и ревитализација језерског екосистема.

У оквиру прве фазе изграђенe су пешачка, бициклистичка и трим стаза, поплочане површине, платформа за спортски риболов и саобраћајница.

У току је израда Плана детаљне регулације парка језера Бубањ, након чега следи друга фаза изградње у оквиру које ће се градити спортски терени, објекти, игралишта за децу и рекреацију одраслих, бициклистички и скејт полигони.

Језеро Бубањ је у свим планским и урбанистичким документима обележно као зелена оаза, која поред еколошке, представља урбану и културну драгоценост.

Зато је Град Крагујевац код Завода за заштиту природе Србије покренуо иницијативу да се језеро Бубањ прогласи за заштићено подручје.

Језеро Бубањ простире се на више од три хектара, док је површина парка близу 10 хектара.

Драгоцено је природно добро, богато рибом и природно је станште разних врста птица.

Идеја је да се језерски еко систем ревитализује, односно да се језеро очисти и поново насели биљкама и животињама, како би се очувао биодиверзитет овог специфичног екосистема.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *