Још један Српско-руски мост културе „Крагујевац-Москва”

Руски кутак народне библиотеке „Вук Караџић“ и Омладински центар „Школа мира“ организовали су још један српско-руски мост културе „Крагујевац-Москва“.

У оквиру ове манифестације одржано је књижевно вече на коме су се представили гости из Русије.

Била је довољна једна добра иницијатива и у Крагујевац је, у склопу манифестације српско-руски мост културе, 2019. године дошло више од 10 директора и руководилаца установа културе из Москве.

Много тога је тада договорено, али је пандемија прошле године утицала на реализацију планова.

Ове године, повезивање посленика у култури је настављено, па је у Крагујевац дошла мања делегација састављена од песника, публициста, директора музејског комплекса Јасна Пољана, московске Научне библиотеке, меморијалног музеја.

Међу њима и Владмир Толстој, потомак славног писца и саветник за културу руксог председника.

Руско-српски мост културе већ трећу годину повезује установе културе из Крагујевца и Москве.

Организатори кажу да је ова сада већ традиционална манифестација нека врста народне дипломатије.

Посвећена је свим Крагујевчанима који воле руску културу, науку и уметност.

У оквиру Народне библиотеке Вук Карџић постоји Руски кутак који је зачетак нове установе културе која промовише руску уметност, а која ће Крагујевчанима омогућити различите врсте едукација.

Упркос предрасуди да је у Крагујевцу врло мало људи заинтересовано за учење руског језика, Руски кутак је позвао грађане на бесплатну школу руског језика.

У оквиру српско-руског моста културе, поред доласка московских уметника, очекује се и да талентовани и даровити Крагујевчани у Русији покажу шта знају.

Неколико установа културе из Крагујевца већ је успоставило сарадњу и размену пројеката са руским институцијама.

Очекивања су да та сарадња буде богата и разнолика, а грађани Крагујевца биће у прилици да се упознају са највећим руским достигнућима не само уметничким, већ и научним, чиме се обогаћује културна понуда нашег града.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *