Још пола милијарде динара бесповратно за задруге

Министарство за бригу о селу објавило је конкурс за доделу бесповратних 500 милиона динара задругама ове године, а министар Милан Кркобабић очекује да ће захваљујући тим средствима бити обезбеђена помоћ за још 50 до 60 задруга у Србији.

Новина је то да су обухваћене и задруге које у опису својих делатности имају и бављење сеоским туризмом.

У комисији су углавном преддставници одбора за село САНУ, а рок за подношење пријава је 24.

Највећи износ бесповратних средстава за новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге износи 7,5 милиона динара, а за старе земљорадничке и пољопривредне задруге 15 милиона.

Највећи износ предвиђен за туристичке, занатске и социјалне задруге износи 7,5 милиона динара.

До сада је бесповратно додељено 1,7 милијарди динара за 152 задруге широм Србије.

На овом конкурсу средства се могу искористити за набавку животиња, опреме и механизације, као и изградњу нових смештајних капацитета набавком монтажних објеката – типских кућа, брвнара, вајата, бунгалова, по принципу кључ у руке, летњиковаца, набавка опреме за забавни парк за децу – љуљашке, клацкалице, пењалице, кућице за децу и остало, као и припремни грађевински радови који су у вези са постављањем монтажних објеката.

Кркобабић истиче да задруге имају за циљ да мале произвођаче учине глобалним прозивођачима и да њихов производ стигне у продавницу и да буде наплаћен.

У Србији има 570.000 пољопривредних газдинстава, са у просеку 2,1 чланом по домаћинству, а носиоци тих домаћинстава стари су у просеку око 62 године.

“Од тога само 106.000 уплаћује доприносе за ПИО”, навео је  министар за бригу о селу.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *