Када је време за зимску резидбу винограда?

Орезивање je значајна агротехничка мера и важан корак у гајењу винове лозе.

Орезан виноград увек даје лепше и квалитетније плодове, а на тај начин се регулише све што је неопходно за добар род, тврде стручњаци у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Крагујевац.

Зимска резидба обавља се у периоду мировања лозе, а у нашим условима она се врши у јесен, током зиме и у рано пролеће.

Време резидбе бира сваки виноградар посебно у односу на услове у свом винограду, сагледавајући све факторе када ће почети са овим великим послом. Оптимално време за резидбу је март, када су температуре одговарајуће и када прође опасност од јаких мразева.

Што се тиче исхране засада препорука свим пољопривредним произвођачима је да контролишу плодност земљишта, како би обавили исхрану биљака према њеним потребама.

Савет стручњака је да се у првим недељама, када је приметно кретање вегетације и када млада лоза достигне до 20 центиметара висине, не поставља никаква заштита, па ни механичка.

У Шумадији се све више подижу нови засади винограда са интернационалним сортама за производњу врхунских вина, али и са аутохтоним домаћим сортама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *