Кафићи и ресторани се отварају од 4. маја по посебним правилима

Повољна епидемиолошка ситуација у Србији омогућила је и ублажавање појединих мера које су уведене у циљу спречавања ширења Корона вируса.

Након отварања занатских радњи, теретана, фиризерских салона и паркова, од сутра се очекује почетак рада кафића и ресторана.

У наредном периоду сви угоститељски објекти радиће по јасно прописаним правилима, како би се могућност ширења вируса свела на минимум.

Како се епидемија Корона вируса ближи крају тако се и живот у Србији нормализује и враћа на период пре увођења ванредног стања.

Стручњаци и чланови Кризног штаба упозоравају да и даље треба бити опрезан и поштовати мере заштите, како би досадашњи резултати имали ефекта.

Ублажавање мера значило је отварање занатских и фризерских радњи, теретана, паркова, а од понедељка 4. маја у плану је да са радом почну и угоститељски објекти.

Враћање живота у нормалне токове свакако неће значити да ћемо у кафићима и рестораним седети као до сада.

Како би се обезбедио безбедан боравак и рад, кафићи и ресторани у обавези су да поштују предвиђене превентивне мере како би заштитили госте.

По препорукама струке, особље ће бити у обавези да носи маске и рукавице, док ће конобари који су у директном контакту са гостима, по препоруци, носити визире.

Предвиђено је и да растојање између гостију буде знатно веће него до сада, уз обавезно ношење личне заштитне опреме.

Гости ће моћи да буду без маски само док су за својим столом, док растојање између столова не сме бити мање од два метра.

Угоститељски објекти који не могу да обезбеде овакав распоред биће у обавези да између столова поставе физичке баријере, од плексигласа или неког другог материјала, како би се могућност преношења вируса свела на минимум.

Сви угоститељски објекти пре почетка рада у обавези су да организују прање, чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме.

На улазу су обавезне дезо-баријере, као и дозери за дезинфекцију руку.

Посуде на столовима за заједничку употребу биће избачене из употребе, као и самопослуживање прибора са заједничких гондола.

Свака столица након одласка госта биће пребрисана дезинфекционим средством, док се од посетиоца очекује поштовање прописа и одржавање личне хигијене, уз ношење заштитне опреме.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *