Какав је друштвени положај слепих грађана?

Бели штап је симбол настојања слепих људи да се самостално крећу и достигну што виши ниво самосталности у образовању, раду и свакодневном животу.

Светски дан белог штапа је прилика да се скрене пажња на друштвени положај слепих грађана, на њихове потребе и проблеме, могућности и достигнућа и да се изрази захвалност свима који су допринели да живот слепих људи буде потпунији и квалитетнији.

У 21. веку, када су модерна технологија и савремени начини комуникације постали део наше свакодневице, слепе и слабовиде особе се и даље суочавају са различитим облицима неприступачности на путу остваривања социјалне и економске независности, наводи се између осталог у Прогласу поводом Међународног дана слепих – 15. октобра и додаје да се још увек у великом броју места корисници белог штапа сусрећу са проблемом неприлагођеног окружења, што укључује не само приступ јавним објектима, већ и приступачну саобраћајну инфраструктуру и недоступне тротоаре.

Апелујемо на све државне институције да грађанима оштећеног вида у потпуности омогуће остваривање свих права које им по основу инвалидитета припадају, најпре компензационих права, а посебно се залажемо за увећање додатка за помоћ и негу другог лица и за његово усклађивање са реалним трошковима живота, стоји у Прогласу који потписује Милан Стошић испред Савеза слепих Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *