Какав је овогодишњи род грожђа у Шумадији?

Берба грожђа у Шумадији приводи се крају. Ова година се у виноградарству бележи као веома специфична, због високих температурних разлика и обилних падавина током септембра, када вода не погодује засадима винове лозе.

Овогодишњи приноси су мало изнад прошлогодишњег просека, па се са великих плантажа за винску производњу бере до шест тона грожђа по хектару, док су у приватним газдинствима приноси нешто већи.

Виноградарство је као грана пољопривреде у Шумадији изузетно распрострањено.

Највеће плантаже винограда налазе се у Опленачком рејону и општини Топола, док прозводња не заостаје ни у околини Крагујевца и Аранђеловца.

До половине октобра берба грожђа би требала да буде завршена, а овогодишњи приноси не прелазе значајно просек прошлих година.

За винову лозу ова година била је специфична. Велике температурне разлике, суша током лета и обилније падавине током септембра утицале су на засаде грожђа. Код плантажа које нису адекватно хемијски третиране, временске неприлике довеле су до труљења гроздова и још озбиљнијих обољења зрна.

После завршене бербе почиње нова сезона, као и нова календарска година у пољопривреди. Следи припрема земљишта за зиму, а од пролећа све виноградаре дочекаће стари / нови проблем –пронаћи квалификованог радника за орезивање виногарда. Овај проблем из године у годину све је већи а пољопривредници се због ове ситуације, суочавају са пробијањем оптималних рокова за резидбу својих плантажа и умањеним приносима воћа.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *