Како да Роми у време пандемије нађу посао?

Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у 18 јединица локалне самоуправе у Србији назив је пројекта који реализују град Крагујевац, Немачка организација за међународну сарадњу, НАЛЕД и Асоцијација координатора за решавање проблема Рома.

Пројектом је обухваћена дводневна обука која се одржава у Крагујевцу, а на којој се 50 полазника едукује како да активније траже посао и које вештине, знања и искуства треба да користе на разговорима за посао са послодавцем у време пандемије корона вируса.

Програм је намењен особама из маргинализованих и осетљивих група, а због епидемиолошких мера учесници су били подељени у две групе.

Полазници кажу да им пуно значи радно ангажовање, иако је на неколико месеци.

Током овог пројекта, спроводиће се радови од  јавног интереса у областима: социјалне и хуманитартне делатности, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре, одржавање хигијене у јавним установама, уређењу и одржавању јавних површина и рад у културним делатностима.

Мера радног ангажовања по концепту „Заједно за заједницу“, спроводи се у шест локалних самоуправа, међу којима је и Крагујевац.

Предвиђено је радно ангажовање 35 Крагујевчана којима ће бити уплаћени доприноси и имаће плату од 28 хиљада динара.

Стечено образовање, вештине и радно искуство, одређивање циљева у запошљавању, умрежавање и учење о техникама активног тражења посла неке су од обрађених тема обуке која би требало да допринесе да се у време пандемије оснаже осетљиве групе становништва, како би са већим самопоуздањем кренули у активно проналажење посла, односно извора егзистенције.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *