Како до бољег положаја новинара и медијских радника у Крагујевцу?

Синдикат новинара Србије организовао је округли сто „Како до бољег положаја новинара и медијских радника у Крагујевцу?“

Циљ је да се пред измену Закона о информисању и медијима од колега новинара чују предлози како унапредити социјално-економски статус новинара и запослених у медијима што пресудно утиче на њихов професионални рад.

Поред предлога које је раније упутио СИНОС, а тичу се формирања локалних и регионалних јавних сервиса и модела њиховог финансирања, на трибини у Крагујевцу је закључено да је неопходно увести у закон дефиницију новинара да би остваривања права из закона била реална.

Синдикат новинара Србије остаје при ранијим предлозима који уводе формирање локалних и регионалних јавних сервиса, и који нису били прихваћени у Медијској стратегији.

За предлог о локалним и регионалним сервисима и Брисел се изјаснио да је добра идеја.

СИНОС је предложио и начин њиховог финансирања према коме би локални буџети одвајали два одсто средстава, један проценат за финансирање тих редакција, а једна посто за пројектно финансирање.

Пред најављене измене Закона о информисању и медијима СИНОС излази са додатним предлозима: да се промени начин избора чланова комисија који одлучују о расподели новца, као и да репрезентативност синдиката уместо досадашњих 15 одсто убудуће чини 5 одсто чланства запослених, као и залагање за потписивање гранског колективног уговора.

Локални медији су на ивици опстанка.

Чланови СИНОС–а наглашавају да не може да се очекује од пословодства, власника или менаџмента медија да прихвате иницијативе о социјалном дијалогу.

Представници Синдиката новинара Србије годинама уназад залажу се за опстанак локалних медија, унапређење положаја и безбедан рад колега у штампаним или електронским медијима.

И поред подршке Европске федерације новинара из Брисела, њихове аргументе држава није усвајала, а новинарска удружења имала потпуно супротна становишта о статусу медијских кућа.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *