Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање?

“Како одржати виталност компаније и консолидовати пословање” тема је о којој су разговарали представници Парламента привредника Шумадијског и Поморавског округа и стручњака финансијских институција и Привредног суда.

Тематски састанак Парламента привредника Регионалне привредне коморе део је активности програма “Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана” који заједнички реализују Министарство правде, Министарство привреде, једна од чланица Групе Светске банке уз подршку Владе Швајцарске.

Крајњи циљ програма који ће у наредном периоду бити представљен и у осталим општинама Шумадијског региона, је да се што већи број привредника информише о финансијским механизмима и мерама које могу да се користе када је предузеће у дуговима.

Циљ програма који се одвија на нивоу регионалних Привредних комора у Србији је смањење ризика пословања и унапређење оквира и праксе несолвентности што утиче на побољшање положаја поверилаца, заштиту пословања економски одрживих компанија, као и већу сигурност за нова улагања.

Посебна пажња у програму посвећена је мерама и поступцима за очување виталности компанија, за правовремено реаговање на захтеве тржишта, избегавање кризе, оздрављење предузећа.

Један од расположивих инструмената је и медијација, како у привредним споровима, тако и у поступку споразумне финансијске консолидације.

Финансијски опоравак коришћењем посредовања представника Привредне коморе и финансијских стручњака у пракси користи мали број компанија које су у кризи, јер су недовољно информисане о овој могућности.

Значај медијације на чијој се промоцији интезивно ради је вишеструк за привреду и државу. Поступак је бољи,бржи, једноставнији и кориснији пут до решења спорних односа од парница.

Привреда је на тај начин поштеђена вођења исцрних, дуготрајних, скупих судских процеса, а привредници брже остварују пословне интересе. Све то доприноси унапређењу пословног окружења и конкурентности на тржишту где владају сурова правила и где је борба за опстанак једног предузећа свакодневна.

Најчешћа замка у којој компанија може да се нађе је подизање низа кредита да би се намирили дугови и зачарани круг веома брзо и лако фирму одведе у безизлазну ситуацију.

Привредна комора Србије као асоцијација свих привредних субјеката који послују у нашој земљи и Привредни апелациони суд, као највиша правосудна инстанца када су у питању спорови у привреди прошле године склопили су споразум о сарадњи који представља основ за заједнички рад првостепених привредних судова и регионалних привредних комора.

Развој медијације у Србији обавеза је преговарачког поглавља 23. не због директива Европске Уније и препорука Савета Европе, већ због тога што је стварни интерес и за привреду, државу и грађане.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *