Како се Крагујевчани припремају за Бадњи дан?

Православни верници припремају се за Бадњи дан, па смо данас у Тржници на Аеродрому затекли велики број купаца.

За овај празник трпеза је посна, а на пијаци се највише продаје смрзнута и жива риба, пројино брашно, пасуљ, ту је и разноврсно суво, јужно, али и домаће  воће.

Уз намирнице, купују се бадњаци и пшеница у разним аранжманима.

На пијачним тезгама је велики избор производа. Основна намирница која се највише продаје за Бадњи дан је риба, као и поврће за припрему салата и посних јела.

Цена живог шарана по килограму је 450 динара, пржени ослић је 900, залеђени 400, док је за килограм тостолобика потребно издвојити 1000 динара .

Последњег дана Божићног поста, на Бадњи дан, трпеза је богатија него иначе.

Купци се најчешће одлучују да празнични ручак и вечеру обогате сувим и свежим воћем, домаћим ајваром и реном, као и медом.

Према традицији, на Бадње вече, у кућу се уносе Бадњак, слама, пшеница, кукуруз и дрен.

Они се у продаји могу наћи у различитим аранжманима и по различитим ценама.

Упркос ситуацији са корона вирусом, продавци су задовољни продајом, а приметне су и веће гужве и редови за куповину поред скоро сваке тезге.

Извештава Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *