Православни верници припремају се за Бадњи дан, па смо данас у Тржници на Аеродрому затекли велики број купаца.
За овај празник трпеза је посна, а на пијаци се највише продаје смрзнута и жива риба, пројино брашно, пасуљ, ту је и разноврсно суво, јужно, али и домаће воће.
Уз намирнице, купују се бадњаци и пшеница у разним аранжманима.
На пијачним тезгама је велики избор производа. Основна намирница која се највише продаје за Бадњи дан је риба, као и поврће за припрему салата и посних јела.
Цена живог шарана по килограму је 450 динара, пржени ослић је 900, залеђени 400, док је за килограм тостолобика потребно издвојити 1000 динара .
Последњег дана Божићног поста, на Бадњи дан, трпеза је богатија него иначе.
Купци се најчешће одлучују да празнични ручак и вечеру обогате сувим и свежим воћем, домаћим ајваром и реном, као и медом.
Према традицији, на Бадње вече, у кућу се уносе Бадњак, слама, пшеница, кукуруз и дрен.
Они се у продаји могу наћи у различитим аранжманима и по различитим ценама.
Упркос ситуацији са корона вирусом, продавци су задовољни продајом, а приметне су и веће гужве и редови за куповину поред скоро сваке тезге.
Извештава Наташа Радивојевић.