Како се укључити у обавезно осигурање?

Грађанима Србије старијим од 15 година, који нису у радном односу, Фонд ПИО пружа могућност укључивања у обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

За ову опцију углавном се опредељују они који немају довољно радног стажа неопходног за стицање права на старосну, превремену старосну или инвалидску пензију.

Граница за одлазак у старосну и превремену старосну пензију за мушкарце и жене годинама се постепено помера, како и погледу старости осигураника, тако и у делу који се односи на године стажа осигурања.

Међу будућим пензионерима има тренутно незапослених, али и оних који током свог радног века нису успели да остваре континуитет када је обавезно осигурање у питању.

Недостатак одређеног броја месеци или година радног стажа неопходних за пензионисање, могу да надоместе укључивањем у обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

Приликом подношења захтева за укључивање у обавезно осигурање, заинтересовани се опредељују за једну од 13 понуђених основица на коју ће плаћати допринос.

Допринос за најнижу основицу од 28.402 динара исноси 7.242 динара.

Број поднетих захтева за укључивање у обавезно осигурање мења се из године у годину.

У филијали Фонда ПИО у Крагујевцу кажу да је највеће интересовање за ову опцију владало током ресутруктурирања Групе „Застава“, када су фабрички радници проглашавани за технолошки вишак.

У том периоду подношено је и до 7.000 захтева на месечном нивоу.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *