Како сузбити малигне болести?

“Малигне болести – водећи фактори ризика и могућности њиховог сузбијања“, тема је семинара који је за здравствене раднике са територије Шумадијског управног округа организовао крагујевачки Институт за јавно здравље.

Посебан акценат је стављен на превенцију, рану дијагностику и процес лечења.

Хроничне незаразне болести, првенствено малигне, најчешћи су узрок смртности на глобалном, али и националном нивоу, процењују стручњаци.

Према подацима Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање рака, број оболелих од карцинома у свету достигао је 19,3 милиона, док је од укупног броја регистрованих малигних тумора у 2020. близу 10 милиона случајева завршено смртним исходом.

Малигне болести су друге по заступљености у Србији, одмах после кардиоваскуларних.

Међу оболелима су припадници оба пола и свих узраста, укључујући и најмлађе.

Степен ризика за оболевање од малигних болести у Србији је нешто виши у односу на друге европске државе, али наша земља заузима водеће место по смртности, закључено је на семинару.

Изражена је и бојазан да се до 2030. године фактори ризика и учесталост оболевања могу удвостручити, уколико се настави тренд непоштовања здравствено-васпитних смерница.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.