Како унапредити безбедност новинара?

Унапређење безбедности новинара и медијских радника тема је тренинга који у градовима и општинама широм Србије организује Асоцијација независних електронских медија.

Прилику да се информишу о механизмима које могу да користе у заштити своје безбедности уколико осете да су угрожени данас су имали новинари и дописници из Крагујевца.

Предавач је био Бранко Чечен, некадашњи директор Центра за истраживачко новинарство Србије, новинар и уредник.

Потреба за овом врстом тренинга, према речима предавача Бранка Чечена, резултат је огромне количине насиља према новинарима у Србији, како вербалног тако и физичког.

За разлику од колега широм света, који о безбедности уче у оквиру припрема за извештавање са ратног подручја или насилних демонстрација, новинарима у нашој земљи је оваква едукација потребна чак и за свакодневни посао, сматра Чечен.

У оквиру тренига су размотрени појавни облици насиља и претњи, начини превенције и заштите, као и релевантни правни оквир и конкретни механизми које угрожени новинари могу превентивно да користе у заштити своје безбедности.

Тренинг за унапређење безбедности новинара до сада је одржан у 15 градова и општина широм Србије, а идеја је да се о овој теми говори свуда где постоји потреба за тим. Тренинг је део ширег пројекта „Систем превенције насиља и заштите новинара“ који финансира Делегација Европске уније у Србији.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *