Какве су цене на крагујевачкој пијаци?

Због актуелне сезоне спремања зимнице, која још увек траје, завршни део исте је стављање купуса.

Кажу, да је најбољи купус када се укисели уочи Митровдана. У односу на предходне недеље цена овог поврћа полако пада.

Око великих шерпи окупља се цела породица па се љуштење печених паприка, мешање пекмеза, прављење сока од парадајза или слатко од дуња, претвара у ритуал као доказ породичног заједништва.

Користе се последњи сунчани дани у новембру да се направи још која тегла туршије, мешане салате а као завршни део зимнице напуни каца са купусом.

Мало је оних што су одустали од традиције кисељења купуса иако је килограм до три пута скупљи у односу на прошлу годину.

Када саберете и одузмете, можда вам се овај пут више исплати да купите већ укисељен купус на најближој пијаци, јер драстичних разлика и нема.

На крагујевачким пијацама је и даље најзаступљеније сезонско поврће и воће, па тако килограм кромпира можете купити од 30 до 50 динара, карфиол од 25 до 40, цена црног лука је од 30 до 50 динара а белог од 300 до 400 динара за килограм.

Шаргарепа и цвекла коштају од 30 до 50 динара, а бокор зелене салата од 30 до 40 динара. Корнишоне можете купити по цени од 100 динара, а исто толико кошта и килограм спанаћа.

Броколи је око 150 динара. Паприке и парадајза и даље има и њих можете купити по цени од 30 до 60 динара, а блитва кошта између 10 и 30 динара по везици.

Цене сезонског воћа варирају, грожђе кошта од 100 до 170 динара, крушке и јабуке од 30 до 70 динара, поморанџе око 150 динара, а мандарине 130 динара за килограм.

Цена банана је од 100 до 130 динара. Најскупљи производ на пијаци је орах, килограм стаје од 700 до 1000 динара за килограм.

Крагујевачке домаћице зимницу приводе крају, а све тегле и флаше, покривене украсним карираним или цветним папиром које су уредно слагане у остави, чекају своје прве зимске дане.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *