Какви су утицаји корона вируса у кардиоваскуларној медицини?

Индиректни, негативни утицаји корона вируса у кардиоваскуларној мецинији су далеко озбиљнији од директних у овом тренутку и тек ће бити познати после пандемије, оцењује проф. др Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра Клиничког центра Србије.

Он је навео да велики број пацијената, специјалисти не могу да третирају због ковида, као и да забрињава све већи број људи са симптомима инфаркта који се не јављају на време клиникама.

Корона вирус је изазвао код озбиљног броја пацијената појаву миокардитиса, утврдили су лекари специјалисти на основу двогодишњег искуства у праћењу утицаја вируса на особе са кардиоваскуларним и срчаним обољењима.

Упале срчаног мишића које се појављују су другачије него што их иначе виђају лекари, каже професор доктор Горан Милашиновић, директор Пејсмејкер центра Клиничког центра Србије и додаје да је тромбоза малих крвних судова та која вероватно проузрокује и оштећења срчаног мишића.

Али не треба код свих пацијената мислити да се ради о оштећењу срчаног мишића.

Не треба радити посебне тестове и свима прегледати срце, али пацијенти код којих се сумња на миокардитис заслужују посебну пажњу, оцењује Милашиновић.

У целом свету и Србији настао је застој у обављању превентивних и контролних кардиоваскуларних прегледа.

Широм света расте број истраживања о последицама које корона вирус оставља на организам.

У једном истраживању немачких научника из 2020. године, указује се на то да су се код више од три четвртине пацијената који су се опоравили од ковида 19 развили дугорочни срчани проблеми, чак и ако њихово стање није захтевало хоспитализацију током инфекције корана вирусом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.