Карађорђевићи и Обреновићи у анегдотама

Познати крагујевачки карикатуриста, Мића Милорадовић, аутор илустрација на десетине књига, самосталних наслова о познатим личностима, затим Крагујевчана у анегдотама, добитник преко 120 награда на домаћим и међународним конкурсима карикатуре, објавио је књигу „Ненаручене приче – Карађорђевићи и Обреновићи у анегдотама“.

Духовито штиво настало је на основу прича из бројних мемоара.

„Ненаручене приче“ доносе анегдоте у којима се нису нашла само два владара, већ и скоро све јавне личности које су живеле у време владавине две династије. 

Политичке анегдоте, писма, мемоари, дневници, забележене приче о познатим Србима у анегдотама, само су део грађе на којој настаје ново духовито штиво.

Мића Милорадовић, како сам каже „ копа по књигама и старим новинама, тражећи анегдоте, да оплемени душу“.

У том прекопавању и трагању, наишао је на оплемењене, топлије стране личности српских војсковођа, политичара, уметника, најпре владара.

Карађорђе је био слобода, Милош политка.

У борби за српску државу морало се бити и против Турака и Срба. Поред духовитих прича о вожду и кнезу, ту су шале на рачун: Слободана Јовановића, Вука Караџића, Илије Коларца, Бранислава Нушића, Драгутина Гавриловића, војводе Петра Бојовића, Степе Степановића.

Први део „Ненаручених прича Карађорђевића и Обреновића“ у анегодатма потпуно је локална.

Приче је сакупио и нацртао  Крагујевчанин.

Објављена је средствима Града Крагујевца по конкурсу за финансирање пројеката у области издаваштва за 2020. годину.

Издавач је крагујевачка установа културе Кораци и биће у продаји у градском ТИЦ- у.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *