Католички верници у Крагујевцу прослављају Божић

Римокатоличка црква и хришћани који време рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић.

Најрадоснији празник којим се обележава рођење Исуса Христа прослављају и наши суграђани католичке вероисповести.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника, који се данас празнује по грегоријснаком календару, у Цркви Светог Јосипа у Крагујевцу служена је божићна миса.

С обзиром на ратне сукобе широм планете, у којима страдају недужни, жупник Стјепан Винојчић је овом приликом у свет послао поруку мира.

Црква Светог Јосипа у Крагујевцу је најстарија католичка црква ван Београда, која датира из 1883. Жупник Винојчић тврди да је дошао до нових података, према којима је католичка црква у Крагујевцу постојала пола века пре тога, 1832. године.   

Католичку заједницу у Крагујевцу званично чини 440 верника. Жупник Винојчић који је на челу Цркве Светог Јосипа нешто више од три деценије сматра да тај број не осликава реално стање и да међу Крагујевчанима, како наводи, има скривених католика, који из одређених разлога не желе тако да се декларишу.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *