Кисић: Плаћено боловање 100% – подршка за вакцинисане

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић очекује да ће већина послодаваца поступити по препоруци о исплати накнаде 100 одсто зараде само запосленима који су на боловању због потврђене заразе корона вирусом, а који су вакцинисани, и поручила да то није дискриминаторна одлука.

Навела је да би остали запослени који се нису вакцинисали, а заразе се корона вирусом, примали 65 одсто зараде током боловања.

“То не може да буде дискриминаторно када сви имају оно што је покривено законом, 65 одсто, уз додатну стимулацију онима који су одговорни и савесни”, рекла је Кисић Тепавчевић одговарајући на питање новинара.

Додаје да ће, у случају да се деси да запослени који су се вакцинисали, а који због неодговорног понашања других дођу у контакт са вирусом и заразе се, бити максимално подржани зато што су показали да су одговорни и савесни.

Министарка је рекла да су у нашој земљи вакцине доступне и да грађани могу да се вакцинишу када год желе, за шта је потребно да издвоје два пута по пет минута за примање прве и друге дозе вакцине.

Подсетила је да су на самом почетку пандемије, када нису биле доступне вакцине и када смо се тек сусрели са вурусом, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издало препоруку да сви они код којих буде потврђена инфекција корона вирусом, као и за потврђене контакте да имају 100 одсто зараде током боловања.

Позвала је све оне који се из ма ког разлога до сада нису вакцинисали да искористе доступност вакцине.

Влада Србије је јуче усвојила допуну Закључка из 2. априла 2020. године, којом ће се накнада 100 одсто зараде исплаћивати само запосленима који су на боловању због потврђене заразне болести ковид-19, а вакцинисани су, као и запосленима који из здравствених разлога не могу бити вакцинисани.

Остали запослени који се разболе од ковида добијаће 65 одсто зараде током боловања.

Припремила новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *