Кнежевић: КЦ Крагујевац потпуно спреман за захтевну епидемиолошку ситуацију

У Скупштини града одржана је друга редовна седница Окружног штаба за ванредне ситуације.

Чланови окружног штаба упознати су са информацијама о увођењу ванредне ситуације на територији града Крагујевца као и са тренутном ситуацијом на подручју Шумадијског управног округа поводом појаве заразне болести изазване вирусом Ковид 19.

Донето је и низ препорука општинским штабовима за ванредне ситуације, на основу којих ће донети одређене мере.

На другој редовној седници Окружни штаб за ванредне ситуације Шумадијског управног округа упознат  је са Одлуком о проглашењу ванредне ситуације и донетим мерама ради сузбијања ширења заразе вирусом Ковид 19 .

Штаб је упознат и са ситуацијом на подручју Округа од стране представника Института за јавно здравље и представника Клиничког центра.

Клинички центар Крагујевац је у потпуности спреман да одговори на актуелну захтевну епидемиолошку ситуацију, рекао је проф. др Славко Кнежевић, помоћник директора Клиничког центра.

Хоспитализовано је 87 пацијената у ковид болницама, од тога је 60 позитивно, а остали чекају потврде иако према речима Кнежевића њихова клиничка слика говори да се ради о ковид инфекцијама.

Седам пацијената је на респиратору.

Анализирајући стање здравствене заштите људи и животиња, заразних болести и здравствене исправности хране и воде на подручју Шумадијског управног округа, у прошлој години на подручју Крагујевца пријављен је 20701 случај заразних болести, од којих је умрло деветоро, рекао је Предраг Делић епидемиолог у Институту за јавно здравље Крагујевац.

Доминирају респираторне болести, а тој групи припада и вирус Ковид 19 који напада респираторне органе.

Што се тиче централних водовода на територији Шумадијског округа у прошлој години рађено је 1290 узорака.

Није било искакања и квалитет воде одговарао је правилнику за пијаће воде.

На седници Штаба донета је и једна препорука са 14 тачака која ће бити прослеђена свим општинским штабовима за ванредну ситуацију на територији Шумадијског управног округа, а у циљу сузбијања ширења вируса Ковид 19.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *