Кнић домаћин конференције о савременом задругарству

Другу годину за редом, општина Кнић је домаћин Научне конференције савремено задругарство у Србији, коју организују локална самоуправа, Правни, Економски факултет и Агрономски факултет Универзитета у Крагујевцу.

Данашњем скупу у Книћу одазвао се велики број еминентних стручњака, представника Министарства пољопривреде, Задружног савеза Србије, Регионалне привредне коморе и Шумадијског и Поморавског округа.

Држава последње три године интезивно помаже оснивање задруга кроз пројекат „500 задруга у 500 села“ а тај број је одавно премашен, јер је основано близу 700 задруга на територији Србије.

Поред учесника Научне конференције из Шумадије, представника државних институција, еминентних стручњака, скупу одржаном у Книћу одазвали су се и гости из Републике Српске и Црне Горе.

Заједничка тема је како би требало да функционише и што је важније опстане савремено задругарство у Србији.

Прошла година је завршена са преко 300 новоформираних задруга.

Скуп је од великог значаја јер даје смернице у даљем развоју задругарства.

Кроз владин програм подршке задругама од 2017. године на подручју Шумадије финансиран је рад 10 задруга од којих су 2 са територије општине Кнић.

Еминентни стручњаци, Институти помажу саветима. Задружни савез инсистира на развоју говедарске и овчарске производње, што ће у наредном периоду подржати.

Економски интерес идивидуалних пољопривредних произвођача кроз удруживње једини је гарант опстанка на тржишту и спречавање замирања села.

У општини Кнић повртарска и пчеларска задруга отвориле су пут удруживања, у последње 4 године локална самоуправа примила је 9 захтева из 36 села за оснивање задруга.

Општина Кнић има 4 хиљаде регистрованих пољопривредних газдинстава којим је основна животна делатност пољопривреда.

Може да се похвали да има највећи број грла од свих општина Шумадије.

Ојачавање сточарства биће приоритет у наредном периоду.

Најављена доградња аеродрома Лађевци и писте за карго превоз требало би да допринесе, да са партнерима из Турске, са којима су предствници општине Кнић у преговорима, изграде објекат за прераду овчјег, јагњећег и јунећег меса за пласман на тржиште Турске.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *