Другу годину за редом, општина Кнић је домаћин Научне конференције савремено задругарство у Србији, коју организују локална самоуправа, Правни, Економски факултет и Агрономски факултет Универзитета у Крагујевцу.
Данашњем скупу у Книћу одазвао се велики број еминентних стручњака, представника Министарства пољопривреде, Задружног савеза Србије, Регионалне привредне коморе и Шумадијског и Поморавског округа.
Држава последње три године интезивно помаже оснивање задруга кроз пројекат „500 задруга у 500 села“ а тај број је одавно премашен, јер је основано близу 700 задруга на територији Србије.
Поред учесника Научне конференције из Шумадије, представника државних институција, еминентних стручњака, скупу одржаном у Книћу одазвали су се и гости из Републике Српске и Црне Горе.
Заједничка тема је како би требало да функционише и што је важније опстане савремено задругарство у Србији.
Прошла година је завршена са преко 300 новоформираних задруга.
Скуп је од великог значаја јер даје смернице у даљем развоју задругарства.
Кроз владин програм подршке задругама од 2017. године на подручју Шумадије финансиран је рад 10 задруга од којих су 2 са територије општине Кнић.
Еминентни стручњаци, Институти помажу саветима. Задружни савез инсистира на развоју говедарске и овчарске производње, што ће у наредном периоду подржати.
Економски интерес идивидуалних пољопривредних произвођача кроз удруживње једини је гарант опстанка на тржишту и спречавање замирања села.
У општини Кнић повртарска и пчеларска задруга отвориле су пут удруживања, у последње 4 године локална самоуправа примила је 9 захтева из 36 села за оснивање задруга.
Општина Кнић има 4 хиљаде регистрованих пољопривредних газдинстава којим је основна животна делатност пољопривреда.
Може да се похвали да има највећи број грла од свих општина Шумадије.
Ојачавање сточарства биће приоритет у наредном периоду.
Најављена доградња аеродрома Лађевци и писте за карго превоз требало би да допринесе, да са партнерима из Турске, са којима су предствници општине Кнић у преговорима, изграде објекат за прераду овчјег, јагњећег и јунећег меса за пласман на тржиште Турске.
Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.