Ко има право на бесплатну правну помоћ?

Закон о бесплатној правној помоћи који је почео да се примењује од 1. октобра ове године.

По овом закону, сиромашни грађани и жртве одређених кривичних дела, добиле су право на свог адвоката, кога ће плаћати држава.

Међутим, Крагујевац је пример добре праксе јер у центру Шумадије бесплатна правна помоћ постоји дуги низ година.

Петоро дипломираних правника бесплатну правну помоћ Крагујевчанима пружају у Дому синдиката.

Закон о бесплатној правној помоћи дефинисао је три категорије грађана.

Прву чине грађани који примају социјалну помоћ или дечји додатак.

У другој категорији су они чија су примања толика да би спала на ниво потреба за социјалном помоћи или дечјим додатком када би сами ангажовали и плаћали адвоката.

Трећа група корисника није опредељена финансијским статусом, већ они право на бесплатну правну помоћ добијају јер припадају рањивим друштвеним групама.

Уколико се утврди да грашанин има право на бесплатну правну помоћ, он ће бити упућен у одењење за пружање бесплатне правне помоћи у локалној самоуправи или код адвоката, у зависности од предмета.

Када су у питању заштићене групе, службеник ће из захтева видети природу проблема због које се тражи бесплатна правна помоћ и утврдити да ли грађанин има право на њу.

У случајевима дискриминације и азила, грађане се упућују на невладине организације.

Законом је дефинисано да половину трошкова бесплатне правне помоћи плаћа локална самоуправа, док се остатак финансира из републичког буџета.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *