Ко најчешће шири лажне вести?

Зашто су лажне вести лоше и шта су дезинформације? Ко најчешће шири лажне вести, каква је улога инфлуенсера и познатих личности у свему томе – само су нека од питања чије одговоре могу сазнати крагујевачки средњошколци кроз изложбу о професионалном новинарству и лажним вестима.

Ову путујућу изложбу до сада је погледало више од 4.800 ученика широм Србије, а у холу Прве крагујевачке гимназије биће постављена наредна четири дана.

Интерактивна изложба о лажним вестима састоји се од четири „тотема“ или панела, који ученицима нуде одговоре на питања: зашто су лажне вести лоше иако су забавне, ко најчешће шири лажне вести, која је улога новинара у друштву и каква је улога инфлуенсера и познатих личности у медијском свету.

Циљ изложбе је да младе упозна са квалитетним и тачним извештавањем и научи их да препознају медијске и друштвене манипулације.

Прва крагујевачка гимназија у наставном програму има изборни предмет који је посвећен медијима. Ова изложба је прилика да се обогати садржај наставе изборног програма Језик медија и култура.

Претходних година више од 350 младих прошло је обуку за медијску писменост, а поставка је повод да се разговори на ову тему наставе.

У холу Прве крагујевачке гимазије изложба ће бити постављена до 24. марта.

Поставку „Лажне вести“ реализује Савет за штампу, у оквиру пројекта “Изградња поверења у медије у југоисточној Европи и Турској – фаза два”.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *