Која правила инвеститори морају да испоштују на градилиштима?

Изменама Одлуке о комуналном реду, а у циљу бољег уређења града Крагујевца и безбедности грађана, дефинисане су обавезе које инвеститори морају да испоштују приликом формирања градилишта и током изградње стамбених и стамбено-пословних објеката.

Нова правила су ступила на снагу прошлог месеца, а комунална инспекција обавља појачану контролу њихове примене на 43 активна градилишта у централним месним заједницама.

Постављање статички стабилне ограде од чврстог материјала око градилишта и заштитног прекривача преко градилишне скеле, неке су обавеза за инвеститоре дефинисаних изменама Одлуке о комуналном реду.

Предвиђено је да инвеститор може да заузме јавну површину оградом или скелом највише метар од ивице парцеле на којој гради, али на основу одобрења надлежних и обавезну скицу.

Услов је да минимална ширина пролаза за пешаке буде 1,6 метара, како они не би морали да силазе са тротоара и крећу се коловозом.

Након пописивања градилишта попуњене су такозване „чек“ листе о испуњености обавеза инвеститора по Одлуци о комуналном реду и урађени записници о затеченом стању.

У току је израда решење којима се налажу мере и рокови за поступање.

Најдужи рокови ће бити за постављање ограда, а најкраћи за депоновање отпада и подношење захтева за привремена заузећа јавне површине.

Уколико се контролним прегледом, након истека рокова, утврди да нека од наложених мера није испуњена, уследиће прекршајни налози.

У Крагујевцу је у протекле три године издато више од 1.000 грађевинских дозвола за стамбене и стамбено-пословне објекте.

Поштовање ових правила допринеће бољој уређености града, очувању јавних површина и већој безбедност градилишта.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *