Колико је одмакла реформа јавне управе у Србији?

У четири, од шест области реформе јавне управе Србија је постигла добре резултате.

Највећи напредак постигнут је у области пружања услуга и електронске управе, док има и области на којима још мора да се ради. То показује последњи извештај СИГМЕ,  иницијативе коју спроводе Организација за економску сарадњу и развој и Европска Унија. Она заправо проверава докле се стигло са реформом јавне управе коју годинама спроводимо уз помоћ Европске уније. У последњем извештају, СИГМА  је дала добре оцене, али и указала на слабе тачке реформе.

Реформа јавне управе један је од задатака на путу Србије ка ЕУ. Тежи се управи која запошљава професионалце на основу њихових знања, вештина и компетенција, а не на основу других критеријума. У том процесу имамо дугогодишњу финансијску и сваку другу подршку Европске уније, али и СИГМУ, која проверава како нам иде. После пет година, недавно је објавила нови извештај.

„Он показује оно што Европска комисија зове да је Србија „модератyпрепаред“ што значи да је Србија умерено спремна за чланство у ЕУ, у области јавне управе. Шта то значи? То значи да је стање солидно али да још увек има много тога да се уради да би администрација стварно била спремна за чланство у Европској унији и, наравно, да би грађани и предузетници са тим стањем били задовољни. Ако погледамо мало резултате у појединим областима, Србија је направила највећи напредак у области пружања услуга и електронске управе.“

Европска унија инсистира на модернизацији и дигитализацији, професионализацији јавне управе. Управљање људским ресурсима – слаба је тачка реформе, оцењује СИГМА.

„Ту је највећи проблем у томе што је већина највиших менаџера у државној управи, највиших руководилаца практично стално у положаја вршиоца дужности, значи немате на тим положајима људе који су изабрани по прописаној процедури и постављени на положај за трајање једног мандата. То је велики проблем. Па нпр. то да је број пријављених кандидата за поједина радна места у државној служби релативно низак. Значи, има јаких тачака и има слабих тачака. Све у свему, ситуација је солидна али још је велики маневарски простор за побољшање.

Србијасе у ондосу на претходни извештај, издигла изнад просека у региону и у управљању јавним финансијама. СИГМА посебно истиче напредак Државне ревизорске институције.

„ДРИ у Србији је једна професионална институција која има по законодавству и у пракси релативно висок степен независности и оно што је занимљиво, њене се препоруке поштују. Велика већина све њене препоруке испоштује у том смислу да институције у којима ДРИ ради своје ревизије, да оне поступају по препорукама Државне ревизорске институције. То је једно острво одличности, да тако кажем у систему јавне управе у Србији.“

 За десет година Државну ревизорску институцију Европска унија подупрла је са 2 милиона евра. У комплетну реформу јавне управе из европске касе слило се 200 милона евра, а постоји и диретна буџетска подршка која се Србији од 2016. године сукцесивно уплаћује. Извештај СИГМЕ улази у годишњи извештај Европске комисије о напретку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *