Колико је злоупотребљен дечји рад у Србији?

У Србији је око 82.000 деце узраста од пет до 17 година изложено злоупотреби дечјег рада, и то најчешће у руралним областима, у сектору пољопривреде и домаћинствима у којима носилац домаћинства поседује нижи ниво образовања, резултати су анкетног истраживања о злоупотреби дечјег рада у Србији, спроведеног 2021. године.

Опасном раду изложена је 21.000 деце узраста од 15 до 17 година и 14.000 деце узраста од пет до 14 година, показују резултати Анкетног истраживања о злоупотреби дечјег рада коју је у Србији први спровео Републички завод за статистику у сарадњи са Међународном организацијом рада.

У свим старосним групана, стопа злоупотребе дечјег рада виша је код дечака него код девојчица, а код дечака постоји и већа вероватноћа излагања опасном раду. Што су деца старија, родне разлике постају све израженије.

Злоупотреба дечјег рада најприсутнија је у Шумадији и Западној Србији за све старосне групе, где је чак једна четвртина деце узраста од 12 до 14 година била изложена злоупотреби.

У оквиру кампање, у селима Шумадије и Задападне Србије одржано је седам интерактивних радионица о превенцији опасног дечјег рада у пољопривреди, у организацији Међународне организације рада у партнерству са Удружењем „Путоказ Крагујевац”.

Током октобра биће реализована још једна кампања у вези са превенцијом дечјег рада у пољопривреди.

Знања стечена током истраживања и кампање Међународне организације рада биће смернице за креирање нових, ефективнијих политика и институционалних одговора на друштвени проблем.

Извештава новинарка РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *