Колико се рециклирало у Крагујевцу током 2021. године?

Крагујевачни су током прошле године знатно више рециклирали него 2020.

Јавно комунално предузеће „Шумадија Крагујевац“ је у 2021. сакупило више од 1.000 тона амбалажног отпада док је та цифра 2020. године износила 900 тона.

Комуналног отпада има значајно више, готово 55 хиљада тона годишње.

У Србији се амбалажни отпад дели на шест врста – метал, стакло, дрво, пластика, алуминијум и тетра пак, али се на улицама најчешће могу наћи сетови од по три канте са различитом бојом поклопца за амбалажни отпад.

Канта са жутим поклопцем намењена је за пластичну амбалажу и лименке, плава је боја за папир и картон, док се у канту са црвеним поклопцем убацује искључиво стаклена амбалажа.

Крагујевачнима је додатно омогућено да стакло одлажу у посебна бела звона која су постављена на 120 локација у граду и приграду. У Крагујевцу се, из године у годину, примећује значајан тренд повећања сортирања отпада, односно рециклаже.

Примарна селекција отпада у домаћинствима је од великог значаја за рециклажу.

Приликом сортирања смећа, веома је битно очистити остатке хране или течности из рециклажног материјала. То значи да флаше и лименке морају бити испражњене, а остатци хране смештени у другу канту.

Сав рециклирани материјал који је одлаган у посебне канте, одвози се у сортирни центар посебним камионима смећарима, који су намењени искључиво за одвожење амбалажног отпада, где се по посебним процедурама раздваја и мери рециклирани материјал.

За остатке грађевинског материјала постоје посебни контејнери, познатији као „чамци“ које је могуће изнајмити, док екипе Шумадије једном месечно преузимају кабасти отпад без икакве накнаде, а могуће је договорити и локацију за преузимање.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.