Колико Србија губи због екстремних услова и климатских промена?

Услед екстремних услова, попут поплава 2014. године Србија је од 2000. године до данас претрпела више од шест милијарди долара штете, а ризикује да изгуби исто толико до краја ове деценије уколико не предузме адекватне мере.

Како климатске промене утичу на пољоприверду, енерегетику и инфратсруктуру, али и како ојачати институционалне капацитете за адаптацију на климатске промене, била је тема реадионице коју су у Крагујевцу организовали нишко удружење Енека и УНДП.

Велике штете климатске промене изазивају посебно у пољопривреди. Климатске промене негативно утичу на производњу хране и енергије, биодиверзитета, на доступност пијаће воде, инфраструктуру и додатно оптерећују систем услуга здравствене и социјалне заштите.

Резултати анализе приказани у извештају показују да би климатске промене могле да успоре економски развој Србије, посебно у секторима пољопривреде и водопривреде, шумарства, енергетике, саобраћаја, инфраструктуре.

Регион у коме се Србија налази је веома осетљив на климатске промене, са просечним порастом температуре већим од глобалног просека.

Циљ пројекта је едукација стручних служби на локалу, приватног и невладиног сектора о томе шта нас очекује услед климатских промена и како можемо да претрпимо мање штете.

Еминентни стручњаци говорили су о потенцијалним мерама смањења ризика од елементарних непогода и природних катастрофа изазваних климатским променама.

Анализе су израђене у сарадњи са националним стручним, истраживачким и научним институцијама, имајући у виду тренутне и климатске услове пројектоване за будућност. 

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.