Колико су Крагујевчанке упознате са превенцијом и лечењем рака дојке?

Поводом Међународног дана борбе против рака дојке, Удружење за едукацију и подршку женама у борби против рака дојке „Воља“ организовало је дебату у којој су учествовали лекари Клиничког центра Крагујевац и чланови стручног већа овог удружења.

Од рака дојке у Србији годишње оболи око 4.600 жена, док 1.600 умре од ове злоћудне болести.

Кључ превенције је рана дијагностика, а болест је излечива у 90 одсто случајева уколико се открије на време.

Удружење за едукацију и подршку женама у борби против рака дојке „Воља“ жели да се смањи смртност узрокована раком дојке, па тежи да кроз организацију трибина мотивише жене да се одазову на скрининг програм и тако смање црну статистику.

Најризичнију групу чине жене преко 50 година старости, мада су уочени случајеви млађих пацијенткиња које оболевају од ове болести.

Према броју умрлих, Србија је друга у Европи због дијагностиковања карцинома у касној фази.

Откривањем у раној фази, применом адекватне терапије и континуираним лечењем може се спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена.

Свака жена након 25. године живота једном месечно требало би да изврши самопреглед дојки, физикални преглед од стране лекара једном годишње препоручује се женама након 30. године старости, док би мамограм на сваке две године требало да уради свака жена која је старија од 40 година.

Извештава новинар РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *