Комеморативна академија у Првој крагујевачкој гимназији поводом 21. октобра

„Смрт је део живота на звезданој стази“ назив је поеме коју су на свечаној Академији Прве крагујевачке гимназије извели ученици ове школе.

Новина је учешће школског оркестра. И ове године додељене су три награде из Фондова школе за најбољи литерарни рад. Академији су присуствовали бројне званице и гости из иностранства.

Прва крагујевачка гимназија симбол је тужног сећања на ученике и професоре који су из учионице ове школе изведени на стрељање 21. октобра 1941. године.

У организовање комеморативне Академија укључени су сви разреди и одељења Прве крагујевачке гимназије, а за одабране који су прошли селекцију јако је важно што су постали део овако значајног догађаја.

Многи од њих веома емотивно доживљавају делове поеме „Смрт је део живота на звезданој стази“ и са тугом говоре о страдалима.

Спомен учионица и спомен плоча и данас су веома значајни симболи који подсећају нове генерације ученика и професора на трагедију која се догодила.
Програм свечане Академије сваке године осмишљава већи број професора, а програм за 82. годишњицу од страдања у Крагујевцу осмислили су Симонида Павловић, Марјана Арнаут, Андријана Ивановић, Сузана Јевтовић и Марија Мошић са ученицима ове школе.

Комеморативна академија поводом 21. октобра, била је и прилика да се из Фондова уруче награде ученицима за најбоља литерарна остварења.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *