Комитет за имунизацију препоручио трећу дозу вакцине

У Србији су од почетка епидемије регистрована укупно 719.664 потврђена случаја ковида 19.

До сада је тестирано 4.600.110 особa. Од последица заразе преминуло је 7.098 оболелих. Проценат смртности је 0,99 одсто. На болничком лечењу налазе се 323 пацијента, од којих је 10 на респиратору.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 202 особе, од тестирана 8.853 узорка. Од последица заразе преминуле су три особе.

У земљи се данима бележи троцифрени број заражених. Стручњаци упозоравају да на то утиче низак степен вакцинације од ковида, а највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

Упозоравају да је четврти талас пред нама, и да ће на удару бити невакцинисани.

Стручни комитет за имунизацију препоручио је трећу дозу вакцине против коронавируса.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имунолошки систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и свима који то желе.

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе.

Апелујe на младе између 18 и 30 година да се вакцинишу, како би, како каже, имали много мирнију јесен него што нас очекује.

На седници Владе Србије усвојен је Закључак о давању сагласности за признавање потврде о потпуној вакцинацији против болести ковид 19 и потврде о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *