Концерт харфисткиње Ленке Петровић у Крагујевцу

Музички центар, у оквиру концертне сезоне, организовао је солистички концерт харфисткиње Ленке Петровић, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Крагујевачка публика имала је прилику да слуша победницу светског такмичења харфиста, а на програму су била дела Моцарта, Бритна, Дебисија и Сметане.

Ленка Петровић је дипломирала је на Департману музичке уметности Академије уметности у Новом Саду, а мастер студије наставила је на престижном Џулијард конзерваторијуму у Америци.

Сада је соло харфисткиња симфонијског оркестра у Мађарској.

Победница је престижне Међународне смотре харфиста у Израелу 2018. године и прва добитница те награде из Србије.

Ово такмичење је једно од два највећа светска такмичења за харфисте.

Организује се сваке треће године, па је Ленка Петровић још увек на светском трону харфиста.

Ова млада светски призната уметница посвећена је извођењу мешавина традиционалног репертоара за харфу и транскрипција дела која нису оригинално писана за харфу.

Наступала је у Израелу, Кини, Сједињеним Америчким Државама, Русији, Аргентини, Италији, Мађарској, Хрватској и Србији, а представила се и на Концерту младих талената на Светском конгресу харфе у Хонгконгу 2017. године.

На првом солистичком концерту у Крагујевцу, Ленка Петровић је наступила свирајући на свом првом инструменту – позлаћеној харфи вредној 55 хиљада долара, коју је као награду освојила на такмичењу у Израелу.

Концерт који је организовао Музички центар одржан је уз примену свих противепидемијских мера, па је број места у публици био ограничен на 30.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *