Конкурс за нове наслове Установе културе „Кораци“

Јавни конкурс за избор пројеката из области књижевног стваралаштва за 2020. годину Установа културе Кораци расписује 27. јануара и трајаће до 27. фебруара.

После тог рока жири ће у року од 45 дана одлучивати о овогодишњој издавачкој продукцији.

Аутори свих књижевних жанрова имају право учешћа на конкурсу, а једини услов који треба да испуне је да су Крагујевчани или да њихово дело говори о Крагујевцу.

За издавачку делатност град Крагуејвац је из буџета определио 3,5 милиона динара.

За само три године, од оснивања Установе културе Кораци одштампано је 24 књига.

Прва којом је почела издавачка продукција је Грађење Крагујевца архитекте Верољуба Трифуновића, чије ће све четри књиге о архитектури града издати ова Установа културе.

Конкурсима је потом настављена богата издавачка продукција.

Дечија литература, антологије, романи, афоризми, историјско штиво резултат су јавног позива крагујевачким ауторима.

Под окриљем Корака објављене су поново Дечије искре. Циљ оснивања и рада Установе културе Кораци нису били тржишног карактера, већ да се подрже, афирмишу и развију књижевни ствараоци из Крагујевца.

За сада су водећа градска издавачка установа у целој Србији.  Пројекат који Установа може финансирати или суфинансирати мора се односити на публикацију која није раније објављивана.

Јавни конкурс  за избор пројеката из области издаваштва отворен је од  27. јануара до 27. фебруара. Почетком априла очекују се овогодишња издања која ће конкурсом задовољити форму, жири.

Издања су побрала и награде. Верољуб Трифуновић је освојио награду за најбоље представљену књигу.

Такође, Драме Владимира Ђорђевића играју се увелико на сцени позоришта у Републици Српској, а међу звучним насловима Корака је „Пацов“ Владимира Јагличића.

Да су крагујевчани укључени у сваки сегмент продукције потврђује и податак да је професор овдашњег ФУЛУМ-а Влада Ранковић ликовно опремио све књиге.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *