Корените промене у образовању

Наступајућа 2018. година у области образовања донеће низ коренитих промена.

Циљеви реформе образовања су увођење савремених наставних планова, стручно усавршавање просветних радника за које ће бити организована додатна обука.

Седамдесет осам хиљада наставника похађаће додатне програме усавршавања које ће спровести Завод за унапређење васпитања и образовања. Најважније промене односе се на градиво првог и петог разреда основне школе.

Реформом образовања унете су корените промене. Сам закон о систему образовања мења систем рада и учења и то је најважнија новина.

Планирано је да се уместо досадашњег примарног учења садржаја и његове репродукције, већа пажња посвети примени стечених знања.

Према речима министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, свако следеће писа тестирање требало би да покаже да је образовање у Србији на високом нивоу.

Урађен је и реформисан план за први разред основне школе, и он је већ објављен. Реформисан је и план комплетног другог циклуса основне школе који прати градиво од петог разреда.

У оквиру реформи образовања планирана је и обука наставника за нови начин рада, па је већ око 260 директора школа обучено и стекло лиценце, што је предуслов да могу успешно да воде установе.

Кроз 12 центара за стручно усавршавање, обуку ће проћи 78 хиљада наставника, а носилац овог посла биће Завод за унапређивање васпитања и образовања.

Сматра се да је Србија у региону многе ствари урадила више и да је информатика коју раде наша деца од 11 година, међу најпримеренијима у Европи.

Србија предводи земље у региону са програмом информатике који је намењен за ученике петог разреда.

Увођење информатике са елементима програмирања у пети разред основне школе, измена закона и увођење дуалног образовања Шарчевић наводи као три успеха Министарства.

Тренутно се раде измене Закона о финансирању високог образовања, научно истраживачке делатности и иновационе делатности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *