Корона није прошлост, вакцина добра за заштиту осетљивих група

Корона није прошлост, што се види из броја регистрованих случајева дневно, али здрава, имунокомпетентна популација, која је претходно вакцинисана, није група којој се тренутно препоручује даља имунизација, поручила је професор вирусолог Ана Банко.

Она је у интервјуу за Политику подсетила да се у Србији протеклих дана дневно региструје и више од 900 случајева короне.

„Постоје групе оних којима здравствено стање онемогућава адекватну борбу против било које инфекције, па и САРС-КоВ-2, и којима се вакцина препоручује у циљу избегавања тешке клиничке слике, смртног исхода и компликовања примарне болест“, рекла је она.

Додала је да је глобално напуштена иницијална идеја о могућности потпуног зауставаљања трансмисије вируса.

„Она је заправо у овом тренутку и немогућа.

Тренутан еволутивни облик вируса још омогућава доступним видовима имунизације да ефикасно спрече тешку клиничку слику и смртни исход“, рекла је Банко.

Објаснила је да се вакцинација препоручује старијој популацији, људима са придруженим обољењима, свим пацијентима са примарним или стеченим имоуносупримираним стањима.

„Како вакцина више нема улогу у спречавању тансмисије, већ тешких компликација и смртног исхода, овим пацијентима она заиста може пружити значајан бенефит здрављу“, рекла је она.

О заштити коју пружа бивалентна вакцина Банко каже да нема контраиндикација, те да је услов за њено примање претходно добијена моновалентна вакцина.

Додаје да је бивалентна предвиђена само као бустер за претходно вакцинисану популацију.

„Заштита траје слично оној након претходно примењењих доза, а у зависности је и од даље еволуције и измене вируса.

Три до шест месеци је минимум трајања заштите“, каже она.

Наводи да је за циркулишућу омикрон варијанту најефикаснији такозвани хибридни имунитет, који подразумева три дозе вакцине и прележану омикрон инфекцију.

„Верујемо да је масовна прокуженост становништва глобално једна од разлога тренутне еволуције вируса у правцу форми мање опасних по здравље“, поручила је Банко.

Упитана да ли је вакцина одговорна за покретање неких аутоимуних болести одговорила је да на основу ретко регистрованих појава аутоимуних процеса после вакцинације још не могу са сигурношћу да се донесу дефинитивни закључци.

„Зато се спроводе истраживања могућих механизама којима се развој аутоимуних процеса може објаснити и повезати са вакцинацијом“, рекла је Банко.

Додаје да је позитивно и најважније то што је већина тих до сада регистрованих аутоимуних процеса краткотрајна и са позитивним одговором на примењену стероидну или имуномодулаторну терапију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *